Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Εξεταστικό κάτεργο το νέο λύκειο



Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 14 Μάρτη το σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόκειται για αντιδραστική αλλαγή στη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει άμεση σχέση με τις συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολών) και τη δημιουργία σχολών, τμημάτων, προγραμμάτων και πτυχίων πολλών ταχυτήτων.
Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας για το Νέο Λύκειο


  • καταργεί τη Γ Λυκείου και τη μετατρέπει σε φροντιστήριο- προπαρασκευαστική τάξη- βιομηχανία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Σηματοδοτεί ένα Λύκειο πιο ταξικό και απογυμνωμένο από γενικότερη μόρφωση, εξεταστική αρένα με διπλές εξετάσεις (και Ιανουάριο και Ιούνιο) για την Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο μύθος για αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση , σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καταρρέει πανηγυρικά!
  • Εντείνει τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση και υπονομεύει το μορφωτικό χαρακτήρα του Λυκείου. Βάζει νέους εξεταστικούς φραγμούς και κατηγοριοποιεί τους μαθητές, μεγεθύνει τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία επιβαρύνοντας οικονομικά τις οικογένειες των μαθητών. Μια Γ΄ τάξη εξοντωτική στον ήδη απίστευτο φόρτο εργασίας που επωμίζονται οι μαθητές, που τσακίζει τη μαθητική εφηβεία και εξαχνώνει τις όποιες ανάσες έχουν απομείνει στο Λύκειο (πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ακόμη περίπατοι και εκδρομές). Με πολλαπλές, πιο αυστηρές και ψυχοφθόρες εξεταστικές διαδικασίες- φραγμούς με τελικό αντάλλαγμα μια θέση σε κάποια σχολή ή την απόκτηση απολυτηρίου.
Στο ήδη καθημαγμένο Λύκειο, της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών και υποστηρικτικών δομών, των συνεχόμενων εξετάσεων απλώνουν την απόλυτη έρημο: τόσο για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και το μέλλον τους, όσο και για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ο κ. Γαβρόγλου δεν ανακοίνωσε τίποτε που να θίγει ή να φιλοδοξεί να βελτιώσει την απαράδεκτα υποβαθμισμένη κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως διορισμοί εκπαιδευτικών, αύξηση δαπανών, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα κλπ.
Από το σχέδιο προκύπτουν τα εξής:
  • Διάσπαση των μαθητών σε τρεις κατηγορίες από το τέλος της Β λυκείου
α) σε αυτούς που αποδέχονται ότι «δεν κάνουν για τίποτε» και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, β)σε αυτούς που θα προορίζονται για τα τμήματα χαμηλής ζήτησης -«Τμήματα Ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ) και γ)σε αυτούς που θα δίνουν Πανελλαδικές για τα τμήματα υψηλής ζήτησης. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όσοι θα διεκδικούν μόνο απολυτήριο. Στη δεύτερη κατηγορία θα βρεθούν όσοι, αφού στο τέλος της Β΄ Λυκείου δηλώσουν 10 αρχικές επιλογές τους, θα επιλέξουν οριστικά το Φεβρουάριο ένα μόνο τμήμα χαμηλής ζήτησης και θα μπορούν να εισαχθούν σε αυτό, αν πάρουν απολυτήριο. Οι μαθητές της τρίτης κατηγορίας θα δηλώνουν σχολές όπως σήμερα, αλλά ο βαθμός εισαγωγής τους θα διαμορφώνεται κατά 90% από τους βαθμούς των Πανελλαδικών στα τέσσερα μαθήματα χωρίς συντελεστές βαρύτητας και κατά 10% από το βαθμό του απολυτηρίου.
  • Δυσκολότερη η απόκτηση του απολυτηρίου

Όλο και πιο λίγοι μαθητές θα μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο αφού προστίθενται νέοι εξεταστική φραγμοί. Το 40% του βαθμού του απολυτηρίου θα προκύπτει από ξεχωριστές εξετάσεις στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα των Πανελλαδικών. Εισάγονται για πρώτη φορά …πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και τον Γενάρη που τα θέματά τους θα προκύπτουν εξωτερικά του σχολείου, από τράπεζα θεμάτων (επανέρχεται κι αυτή), με επιτηρητές και βαθμολογητές καθηγητές άλλων σχολείων καθιστώντας ολοφάνερη έως και προσβλητική την έλλειψη εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Παραβλέποντας τις ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον κάθε μαθητή.
  • Η Γενική Παιδεία εξοστρακίζεται από το Λύκειο. ( τα παιδιά δεν θα διδάσκονται πια την ιστορία του 20ου αιώνα, την θεωρία της εξέλιξης κλπ ).
Το Λύκειο που οραματίζεται η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τον μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο αλλά οδηγεί σε μορφωτικό ακρωτηριασμό όταν μαθήματα γενικής παιδείας όπως η Ιστορία, η Φιλοσοφία, η Φυσική εξοβελίζονται από τα υποχρεωτικά μαθήματα ενώ επιχειρείται η αντιεπιστημονική συγχώνευση Χημείας-Βιολογίας. Τα μαθήματα γενική παιδεία περιορίζεται στη νεοελληνική γλώσσα, τα θρησκευτικά, τη φυσική αγωγή και ένα μάθημα επιλογής (Αγγλικά και σχέδιο). Που πήγαν οι διακηρύξεων του υπουργείου Παιδείας περί «Λυκείου Γενικής Παιδείας» ή ακόμη περισσότερο του «ενιαίου σχολείου θεωρίας και πράξης»; Η 12χρονη υποχρεωτικής εκπαίδευση υποσκάπτεται και αναιρείται από το όλον εγχείρημα.
  • Προσανατολισμός στην πρόωρη ειδίκευση με εξάωρα μαθήματα
Αυξάνονται σε 6 την εβδομάδα οι ώρες διδασκαλίας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, με ταυτόχρονη αύξηση της ύλη από 30%-60% σε σχέση με το υπάρχον πρόγραμμα. Οι μαθητές θα αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να εμπεδώσουν την αυξημένη ύλη, με αποτέλεσμα να είναι μαθηματικά βέβαιη η αποτυχία και η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.
  • Ακόμη δυσκολότερη η συγκρότηση τμημάτων.
Η αλλαγή του απαιτούμενο αριθμού μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων, καθώς και η μείωση και επιλογή των μαθημάτων θα οδηγήσει πρώτον σε αναγκαστικές μετεγγραφές μαθητών σε άλλα σχολεία, γιατί τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τμήματα με όλες τις πιθανές επιλογές, και δεύτερον σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις λυκείων, με πρώτα τα μικρά περιφερειακά, όπου όλα θα λειτουργούν με την κανονικότητα(!) του ΟΟΣΑ – σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να υπάρχουν σχολεία με λιγότερους από 250 μαθητές.
  • Συρρίκνωση του Γενικού Λυκείου… ο δρόμος προς την Τεχνική Εκπαίδευση
Οι νέοι φραγμοί στα Γενικά Λύκεια θα στρέψουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών στην τεχνική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), που όμως συνεχώς εξωθείται σε συρρίκνωση, υποβαθμίζεται ( περικοπές τομέων και ειδικοτήτων κλπ). Έτσι κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας θα διώξει βίαια την πλειοψηφία των μαθητών στα διετή προγράμματα που δημιουργούνται στην πανεπιστήμια, στη μαθητεία, την κατάρτιση, και την κακοπληρωμένη εργασία κάνοντας τη νέα γενιά «καύσιμη ύλη», της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται, με ανταγωνιστικότητα, χαμηλό εργατικό κόστος και χωρίς δικαιώματα.
  • Για τους καθηγητές εντείνεται η απαξίωση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος. Θα δημιουργηθούν πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες , μείωση ωρών, απώλεια γνωστικού αντικειμένου, μετακινήσεις για την κάλυψη ωραρίου, μείωση των οργανικών θέσεων.  Διορισμοί τέλος και παγίωση της αδιοριστίας. Προσλήψεις αναπληρωτών με το σταγονόμετρο.
  • Ο χωρισμός των σχολών «σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης»,  γίνεται με αγοραίους όρους προσφοράς και ζήτησης. Τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα που «δεν παίζουν στην αγορά» και δεν «προσελκύσουν» εισακτέους θα έχουν ορατό το ενδεχόμενο της κατάργησης τους.
  • Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο, προχωρά στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που είχαν αποτυπωθεί στο πόρισμα Λιάκου και στις μελέτες του ΣΕΒ για συρρίκνωση στο 1/3 των σχολείων, μείωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών που φτάνουν στην Γ΄ Λυκείου. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δηλώσει πως όλες οι αλλαγές και οι “παρεμβάσεις” στην εκπαίδευση θα γίνουν “μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές”. Η αξιολόγηση του προσωπικού και του σχολείου είναι το επόμενο βήμα και θα συνδέεται άμεσα με τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών.

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς
Γι’ αυτό το λόγο λέμε ΟΧΙ στο «Νέο ΛΥΚΕΙΟ»
Η δική μας πρόταση
κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Διαμορφώνεται μέσα στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος στην βάση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των αναγκών της κοινωνίας και της χώρας και τις δυνατότητες της εποχής μας.
Ενιαίο δωδεκάχρονο ποιοτικό ,δημόσιο, δημοκρατικό και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Ένα σχολείο των όλων και των ίσων, που θα χωρά όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλα τα μαθήματα, όλες τις ειδικότητες και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Ένα σχολείο που θα συνδέει την γενική με την τεχνολογική γνώση , τη θεωρία με την πράξη, τις εφαρμογές , την πραγματική ζωή και την κοινωνία ,τις τέχνες και τον πολιτισμό . Ένα σχολείο που θα στοχεύει στην διαμόρφωση ανθρώπων με ισόρροπη σωματική, γνωστική, ηθική και καλλιτεχνική ανάπτυξη που θα κατακτούν στέρεα ακαδημαϊκή και γενική μόρφωση για τη φύση ,τον άνθρωπο, την κοινωνία, την παραγωγή και την εργασία ένα πολυτεχνικό σχολείο.
Ένα σχολείο που θα προσεγγίζει τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, την υπέρβαση του ατομικισμού ,του σεβασμού και της προστασίας της φύσης.
Με ενιαία δημοκρατικά αναδιαμορφωμένα προγράμματα σπουδών και βιβλία, απαλλαγμένα από μονομέρειες, που θα προκύπτουν από τις αρχές της ριζοσπαστικής προοδευτικής παιδαγωγικής επιστήμης και θα παίρνουν υπ’ όψη τη γνώμη και την εμπειρία των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Η μαθητεία, οι δεξιότητες, η επιχειρηματικότητα, η απομνημόνευση, η βαθμοθηρία, ο ανταγωνισμός , ο πόλεμος των προσόντων, η κατηγοριοποίηση μαθημάτων, τα μονόωρα μαθήματα, οι χορηγοί και οι εταιρείες είναι έννοιες ξένες με αυτό το σχολείο . Ένα σχολείο που θα συμβάλλει στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και της αναπαραγωγής των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων.
Ένα σχολείο που θα προάγει την ολόπλευρη γνώση, την κριτική σκέψη, τον διάλογο, την ομαδική εργασία  τις κλίσεις τα ενδιαφέροντα και θα παράγει ολοκληρωμένες μαχόμενες προσωπικότητες. Με 2 ξένες γλώσσες και γνώση H/Y αποκλειστικά από το σχολείο.
Ένα σχολείο που θα αφήνει ελεύθερο τον δάσκαλο να μεγαλουργήσει, θα τον στηρίζει, θα τον αμείβει, θα τον επιμορφώνει ,θα τον σέβεται, θα τον ενθαρρύνει, θα του επιτρέπει να αφιερωθεί αποκλειστικά στον παιδαγωγικό του ρόλο.
Ένα σχολείο της πλήρους παιδαγωγικής ελευθερίας, της δημοκρατικής λειτουργίας χωρίς «αφεντικά» ,managers, μέντορες και αξιολογητές, της άρτιας υλικοτεχνικής υποδομής, της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης για «τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»- Ειδικής αγωγής. Ένα σχολείο που θα απορρίψει τις εξετάσεις και όχι τους μαθητές του. Θα απαλλάξει την κοινωνία και την εκπαίδευση από τους παραλογισμούς του «φροντιστηρίου» και των «ιδιαιτέρων» και την ιδιωτική εκπαίδευση μια που η μόρφωση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και πρώτιστο κοινωνικό αγαθό.
Ένα τέτοιο άριστο σχολείο και όχι των «αρίστων», μπορεί να οδηγεί απρόσκοπτα τα παιδιά είτε απ’ ευθείας στην αγορά εργασίας είτε (με κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων) σε μια ενιαία, δημόσια ποιοτική και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση με γενναία και επαρκή χρηματοδότηση , υποδομές και φοιτητική μέριμνα με γερά και ενιαία πτυχία που θα προάγει και θα ερευνά την κοινωνικά ωφέλιμη γνώση. 
Σε όσους και σε όποια φάση της ζωής τους το επιθυμούν, ή σε επαγγέλματα που δεν απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση  να υπάρχει η επιλογή φοίτησης σε υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν ενιαίες σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης ενταγμένες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα .Με ανοικτή πάντοτε την δυνατότητα αμφίδρομης κινητικότητας με τα ΑΕΙ.
Εννοείται ότι μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει, πρέπει να συνοδεύεται, να υπηρετείται και να αλληλοτροφοδοτείται από ριζοσπαστικές κοινωνικές τομές και ανατροπές(αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μείωση του χρόνου εργασίας για όλα τα επαγγέλματα, χτύπημα της ανεργίας και της μετανάστευσης των παιδιών μας ), κατάργηση των μνημονίων, της επιτροπείας, του χρέους,.
Να μην ανεχτούμε στον 21ο αιώνα με τη τεράστια ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, η παιδεία των παιδιών μας να γυρίσει χρόνια πίσω, ενώ μπορούν να απολαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονο, ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο με όλα τα παιδιά μέσα χωρίς αποκλεισμούς. Να μην ανεχθούμε το μέλλον τους να είναι η σύγχρονη δουλεία, χωρίς δικαιώματα.
ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ τους ΜΑΘΗΤΕΣ, το ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ
και τις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ τις ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΣΑΚΙΖΕΙ τη ΖΩΗ ΜΑΣ!
Εκπαιδευτικοί – μαθητές – γονείς μέτωπο αντίστασης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα της κυβέρνησης !


ΑΡ.ΕΝ. ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
25/3/2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου