Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΔΟΜΕΣ ΧΩΡΙΣ ...ΥΠΟΔΟΜΕΣ



ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 6:30 ΜΜ
Συνάδελφοι/ισσες


Η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την Πέμπτη 7/6 στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «υποστηρικτικές δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» , την επιλογή στελεχών και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης και είναι μια ακόμη ψηφίδα από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που είτε έχει εξαγγείλει είτε έχει ψηφίσει το Υπουργείο Παιδείας αυτή τη σχολική χρονιά, όπως το Νέο Λύκειο, η μαθητεία, οι νέες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών και τμημάτων, οι μη παρακολουθούντες στα ΕΠΑΛ, οι ενοποιήσεις ειδικοτήτων, η μέχρι τώρα επιμονή να μη διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Συγκεκριμένα:
  • Προωθεί το στόχο της έκθεσης του ΟΟΣΑ για «διαμόρφωση κουλτούρας αξιολόγησης», φιλοδοξώντας να αποδεχθεί ο εκπ/κος την «αναγκαιότητα» της αξιολόγησης του όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Για αυτό άλλωστε (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Γαβρόγλου) ψηφίζουν διάταξη για τον ορισμό των κριτηρίων αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς με ευθύνη του ΙΕΠ. Στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου για τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης, σχετικά με το σκοπό και τις αρμοδιότητες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αναφέρεται ότι To Ι.Ε.Π. μπορεί να γνωμοδοτεί ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  ή εισηγείται αυτεπαγγέλτως προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με: Την αξιολόγηση των διοικητικών και εκπαιδευτικών δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών  και  των λοιπών απασχολούμενων που συμβάλλουν στην πραγμάτωση του εκπαιδευτικού έργου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητάς του.
  • Διαμορφώνει μια νέα, πιο σύνθετη, συγκεντρωτική και γραφειοκρατική δομή εποπτικού ελέγχου, συγκρισιμότητας, διαφοροποίησης, κατάταξης και ανταγωνισμού των σχολικών μονάδων και των εκπ/κων, μέσω των νέων δομών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., του Κ.Ε.Σ.Υ., του Κ.Ε.Α. που ιδρύει.
  • Αποδομεί την ειδική αγωγή, αλλάζοντας τον ρόλο των ΚΕΔΔΥ μεταθέτοντας στους εκπαιδευτικούς του γενικού σχολείου την ευθύνη, την αντιμετώπιση και αξιολόγηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες . Φορτώνει εντελώς στις πλάτες των οικογενειών όλο το κομμάτι της διάγνωσης και στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του.
  • Συγχωνεύει και υποβαθμίζει τους τομείς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Αγωγής Υγείας, των Πολιτιστικών Θεμάτων, αλλοιώνοντας τον προσανατολισμό και το περιεχόμενό τους και επιφορτίζοντας με πρόσθετες αρμοδιότητες με αρνητικές συνέπειες τα σχολεία.
  • Αποτελεί μοχλό για την επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου, αφού προβλέπει πλήθος εξωδιδακτικών διαδικασιών, λειτουργίες ομάδων και υποομάδων που απαιτούν την υπερεργασία των εκπαιδευτικών. Σχολικό συμβούλιο, ομάδες σχολείων, ΠΕΚΕΣ, ΚΕΣΥ, Περιφερειακή Διεύθυνση
Εκπαίδευσης, ΙΕΠ, Υπουργείο επιτηρούν και ελέγχουν το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί λογοδοτούν για το επίπεδο συμμόρφωσης τους στην αντιδραστική αλλαγή της εκπαίδευσης.
Όλα αυτά με τις υποστηρικτικές δομές να εξαϋλώνονται, σε ένα τοπίο βίαιης φτωχοποίησης των εκπαιδευτικών, με την ελαστική εργασία να επεκτείνεται και τους εκπαιδευτικούς να μένουν εγκλωβισμένοι εξαιτίας του συνταξιοδοτικού ως τα 67 τους χρόνια ή να μην συνταξιοδοτούνται εξαιτίας των συντάξεων φιλοδώρημα.
  • Διαμορφώνει το έδαφος για την λειτουργία του σχολείου με επιχειρηματικούς όρους στην κατεύθυνση της κοινωνικής/ περιφερειακής διαφοροποίησης των σχολικών μονάδων.
  • Περιέχει αιφνιδιαστική τροπολογία για την παιδαγωγική επάρκεια.
Απόφοιτοι σχολών με παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο ως τώρα ελέγχεται από το τμήμα αν θα συνεχίσουν να την έχουν ή θα συμπληρώσουν μαθήματα. Ευθεία βολή στους αναπληρωτές και αδιόριστους. Καταργεί ακόμη και το πτυχίο παιδαγωγικών τμημάτων που αναφέρονταν στο 3848. 


Συνάδελφοι/ισσες,
Οι Νέες Δομές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, είναι δομές ασφυκτικού ελέγχου, επιτήρησης, αξιολόγησης, αποκέντρωσης, γραφειοκρατίας, περικοπών και απόδοσης της ευθύνης λειτουργίας του σχολείου στους εκπαιδευτικούς.


Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του και δηλώνουμε από τώρα ότι δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του. Με απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και κάθε τύπου δράσεις θα βάλουμε και πάλι φραγμό στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες των προηγούμενων χρόνων, οι αγώνες ενάντια σε ερωτηματολόγια, δείκτες, ποσοστά, που μπλοκάρισαν στην πράξη την προώθηση της αξιολόγησης όλο το προηγούμενο διάστημα.


5/6/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου