Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Habemus...Διευθυντές

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΕ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ…………………………………….     
  • v  Το «πανηγύρι της δημοκρατίας» κατά τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές ξεκίνησε με τη «γνωμοδότηση των συνυπηρετούντων» (όχι όμως και όλων) = εξάσκηση στην αξιολόγηση.
  • v  Θαύμα-θαύμα: γνωμοδότηση -συνέντευξη σημειώσατε 2 (είχατε αμφιβολίες; Βλ. διορισμένα μέλη ΠΥΣΔΕ και όχι μόνο)
  • v  Έλα, δε γίνονται αυτά: υποψήφιος που είχε ομόφωνα «αρνητική εκτίμηση» των συνυπηρετούντων βαθμολογήθηκε  από 6,5 έως και 7,8  ( άριστα δηλ.!) με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί ξανά διευθυντής, ενώ άλλοι που είχαν «θετική εκτίμηση» βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό
  • v  Η εξ-υπηρέτηση, της εξ-υπηρέτησης:  ο αιρετός της ΔΑΚΕ, ο μόνος μη υποψήφιος από το ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης παράταξης, φροντίζει για να...έχουν
  • v  Ευπειθώς...ΑΝ.Α.ΦΕΡΩ: ήμασταν τρεις (υποψήφιοι διευθυντές βεβαίως-βεβαίως), μείναμε δύο (τον έναν τον ... κανονίσαμε για να μάθει) και πρέπει να γίνουμε διευθυντές (ακόμη και εκεί που δεν μπορούμε)
  • v  Δεν δικαιούσθε δια να ... ερωτάτε: αυτοί αφού δε βαθμολογούν γιατί ρωτάνε για αξιολόγηση, μαθητεία, ρόλο συλλόγου διδασκόντων....και όχι για «κρίσιμα θέματα», όπως για το πώς οργανώνεται μια ημερήσια εκδρομή ή τι είδους εργασίες κάνατε ως Δ/ντής στο σχολείο σας; (Έπεται το ερώτημα πόσα χρήματα εξασφαλίσατε από χορηγίες για το σχολείο σας και πόσοι μαθητές πέρασαν σε Πανεπιστήμια και...)
  • v  Είμαι ο Διευθυντής και προηγούμαι «μικρέ ασήμαντε καθηγητά» που νομίζεις ότι πήρες μια οργανική και θα μείνεις στο σχολείο σου να διδάξεις: ξέχασε τις ώρες που υπολόγιζες (θα τις πάρω εγώ, αν τις πάρω βέβαια, γιατί μπορεί και να τις γλυτώσω κοτζάμ Διευθυντής)


……και άλλες πικρές ιστορίες που πρέπει να διαβάσετε

Μετά βαΐων και κλάδων το γεγονός της χρονιάς, η κρίση των υποψήφιων διευθυντών των σχολείων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δια του Υπουργείου Παιδείας, ανακάλυψε μια ακόμη «έκφραση της Δημοκρατίας», τη «γνωμοδότηση των συνυπηρετούντων».

 Κατασκεύασε ένα σώμα "αξιολογητών" σε κάθε σχολείο με «συμβουλευτική» γνώμη, όχι από το σύνολο του συλλόγου διδασκόντων αλλά μόνο από τους οργανικά ανήκοντες, κίνηση καθόλου τυχαία αφού έτσι μας συνηθίζει  στην ιδέα της αξιολόγησης από όλους και για όλους. Όλο αυτό, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές το είπαν «πανηγύρι της δημοκρατίας».
Σε όσα σχολεία τελικά εκφράστηκε η «γνωμοδότηση των συνυπηρετούντων» και με όποιο ποσοστό συμμετοχής, ήταν το ίδιο κούφια όσο οι ψευτοδημοκρατικές διακηρύξεις του εμπνευστή Λιάκου.  Χρονικό  προαναγγελθέντος θανάτου όσης  δημοκρατίας έχει απομείνει στους Συλλόγους Διδασκόντων που δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην τελική επιλογή των διευθυντών αφού, για μια ακόμα φορά, η «αμαρτωλή συνέντευξη» (παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο των κυβερνήσεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ώστε να επιλέγονται οι «αρεστοί» στη διοίκηση) καθώς και η αποθέωση του πρώην και νυν κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ), είχαν την τιμητική τους.
 Γι’ αυτό  καλέσαμε τους συναδέλφους και τους συλλόγους να απέχουν από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και τους αιρετούς να μην συμμετέχουν στην επιλογή .
      Η επιλογή των Διευθυντών ποτέ δεν ήταν μια πολιτικά ουδέτερη διαδικασία. Οι συναλλαγές, κάτω απ’ το τραπέζι, και οι επιλογές με πολιτικά-κομματικά κριτήρια ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη, αφού πάντα η  πλειοψηφία των ΠΥΣΔΕ διορίζεται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.
Η  διοίκηση, σε κάθε  βαθμίδα, καλείται να υλοποιήσει και στην εκπαίδευση τις γενικότερες αντιδραστικές  μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και απ’ τη σημερινή,  στα πλαίσια των κατευθύνσεων-"καλών πρακτικών" του ΟΟΣΑ και της ΕΕ .
    Το «εκφέρω γνώμη» μέσω ψηφοφοριών, μας συνηθίζει  στην ιδέα της αξιολόγησης που ζητά ο ΟΟΣΑ για την επιλογή των «καλύτερων» υπαλλήλων που θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Έτσι ο Διευθυντής  μάνατζερ επιχείρησης  θα  διαχωριστεί πλήρως  απ’ τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και το σύλλογο διδασκόντων, για να μπορεί χωρίς συναισθηματισμούς και τύψεις να υλοποιεί τα δέοντα. 
Το «εκφέρω γνώμη» αποτελεί επίσης το καλύτερο άλλοθι των συμβουλίων επιλογής που χρησιμοποίησαν τις γνωμοδοτήσεις «κατά το δοκούν», ανάλογα με το αν τους βόλευαν ή όχι για την επιλογή συγκεκριμένων διευθυντών. Έτσι, για παράδειγμα, υποψήφιος που είχε ομόφωνα «αρνητική εκτίμηση» των συνυπηρετούντων βαθμολογήθηκε  από 6,5 έως και 7,8  ( άριστα δηλ.!) με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί ξανά διευθυντής, ενώ άλλοι που είχαν «θετική εκτίμηση» βαθμολογήθηκαν με χαμηλό βαθμό.
Επιβεβαιώνεται έτσι η ΑΡ.ΕΝ.Μετωπική Παρέμβαση αλλά και οι ΕΛΜΕ της χώρας που με τις αποφάσεις τους  καλούσαν  τους συλλόγους διδασκόντων να μη συμμετέχουν στη  διαδικασία αποτίμησης-αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών.  Από την άλλη έκθετη είναι η πλειοψηφία του προηγούμενου ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ) που αρνήθηκε να πάρει απόφαση αποχής των εκπαιδευτικών απ’ τις διαδικασίες αυτές.
Έκθετος επίσης είναι ο αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Φωκίδας που αρνήθηκε να απέχει της διαδικασίας, παρά και την απόφαση της ΕΛΜΕ που καλούσε σε αποχή.  Όταν μάλιστα ρωτήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ γιατί δεν απέχει, η απάντηση ήταν: <<…ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε τους δικούς του στο διευρυμένο ΠΥΣΔΕ για να προωθήσει και τους δικούς του διευθυντές, γι' αυτό και εγώ θα συμμετέχω για να επιδράσω αναλόγως…>>. Επιβεβαίωσε έτσι, με τον πιο κυνικό τρόπο, το ρόλο που παίζουν στα υπηρεσιακά συμβούλια οι πρώην και νυν κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ στη Φωκίδα ήταν όλοι υποψήφιοι διευθυντές (πλην βέβαια του συγκεκριμένου αιρετού… γιατί κάποιος έπρεπε να βαθμολογήσει τους υπολοίπους). Όπως άλλωστε υποψήφιοι διευθυντές ήταν και όλοι (πρώην και νυν) οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΝ.Α.ΦΟΡΑ. Οι οποίοι φρόντισαν "να κρατούν σε συνεχή εγρήγορση" το Διευρυμένο ΠΥΣΔΕ με το πλήθος των αιτήσεων θεραπείας που κατέθεταν καθώς και των αιτήσεων για την προσκόμιση αντιγράφων (με ή χωρίς εισαγγελέα). Και βέβαια όλα αυτά, όχι γιατί κόπτονταν για τη διαφανή διαδικασία και το δίκιο των συνυποψήφιων τους, αλλά για να εξυπηρετήσουν καθαρά τις προσωπικές τους βλέψεις, "να βγάλουν από το παιχνίδι άλλους παίχτες" και δη πρώην αγαπημένους. Καμία αίτηση θεραπείας για μόρια που δόθηκαν σε γνωστούς και φίλους και για την τοποθέτηση
διευθυντών σε σχολεία που εξοστράκισαν  οργανικά ανήκοντες.
Συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο ο κλάδος κυριαρχείται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (παλιό και καινούργιο) αυτός θα λειτουργεί παντού και πάντα σαν δεκανίκι της διοίκησης, παρά και ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου.
Όταν καλέσαμε τους συναδέλφους σε απεργία-αποχή από την όλη διαδικασία της αξιολόγησης των διευθυντών, λοιδορηθήκαμε από αυτούς τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές ότι με τη στάση μας αρνούμασταν να «εκφραστεί ο κλάδος» και έτσι «εμποδίζαμε τη δημοκρατία» (και τα πανηγύρια της). Λοιδορηθήκαμε, όταν δηλώσαμε ότι οι αιρετοί δεν πρέπει, για κανένα απολύτως λόγο, να μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών. Ο ρόλος του αιρετού θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετικός: ν’ αντιστέκεται  στην εφαρμογή των μνημονιακών ρυθμίσεων στην εκπαίδευση, να υπερασπίζεται τους συναδέλφους απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, να ξεσκεπάζει την όποια διαπλοκή και τις εξυπηρετήσεις ημετέρων.
Ο «τιμημένος»   αιρετός έπραξε ακριβώς τα αντίθετα.

    Στο συμβούλιο επιλογής και στο ΠΥΣΔΕ …………….
συμμετέχουμε, ως αιρετοί, από την Αρ. Εν. Μετωπική Παρέμβαση, η Πολυζώη Νίκη (τακτική) και η Καρανάσου Έφη (αναπληρωματική). Το υπόλοιπο συμβούλιο επιλογής  αποτελούνταν από τον διευθυντή εκπαίδευσης Αλωνάρη Ιωάννη με αναπληρωματική την  Λούκα Βασιλική του ΓΕΛ Άμφισσας , την Τραχανά Σίλβα του ΓΕΛ Άμφισσας,  τον σχολικό σύμβουλο Καλογερά Δημήτριο και τον αιρετό εκπρόσωπο από τη ΔΑΚΕ Δερβένη Τάσο.
Η στάση μας στο συμβούλιο επιλογής, όπως είχαμε δηλώσει δημόσια και με ανακοίνωσή μας:
 Δε συμμετείχαμε στη διαδικασία αξιολόγησης-βαθμολόγησης, δεν παραλάβαμε το φύλλο αποτίμησης και δεν  βαθμολογήσαμε  τους 25 υποψήφιους . Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση των υποψηφίων (όπως και η συμμετοχή συλλογικών οργάνων και εκπαιδευτικών σε κάθε μορφή αξιολόγησης) μας εμπλέκει  σε αδιαφανείς διαδικασίες, υπονομεύει κατάφωρα την ενότητά μας και συκοφαντεί τον συνδικαλισμό που υπηρετεί ενιαία συμφέροντα και όχι παραταξιακές σκοπιμότητες, διευκολύνσεις ημετέρων και κυβερνητικές και κρατικές επιδιώξεις. Κυρίως μας κάνει συνένοχους στην καταστρατήγηση των εργασιακών και εκπαιδευτικών  δικαιωμάτων μας.
  Εκπροσωπώντας στο συμβούλιο επιλογής το εκπαιδευτικό κίνημα, τα συλλογικά όργανα και τις αποφάσεις του και όχι προσωπικές επιλογές,  θέσαμε ερωτήσεις στους υποψηφίους, σε κρίσιμα ζητήματα για  τον κλάδο μας, που αφορούν στην αξιολόγηση, την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων, την μαθητεία, τον πρώτο λόγο του συλλόγου διδασκόντων  κλπ. Όχι βέβαια με σκοπό να τους αξιολογήσουμε, αλλά για να εκθέσουν στους συναδέλφους  ποια πλευρά επιλέγουν. Αυτή της υλοποίησης των αποφάσεων των συλλογικών μας οργάνων ή της υλοποίησης των αντιεκπαιδευτικών, συντηρητικών αναδιαρθρώσεων  ικανοποιώντας τις επιδιώξεις και τις εντολές της κεντρικής εξουσίας και  χρησιμοποιώντας την εξουσία που τους δίνει η διοικητική τους θέση με αυταρχικό, αντισυναδελφικό, αντιδημοκρατικό και βαθιά αντιδραστικό τρόπο, ελπίζοντας και στο προσωπικό τους όφελος;
Για τη στάση μας αυτή κατηγορηθήκαμε και καταγγελθήκαμε, ακόμα και στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, από υποψήφιο διευθυντή, συνδικαλιστή και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Φωκίδας με την παράταξη της ΔΑΚΕ, γιατί «εμποδίσαμε την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση-απόφαση του συμβουλίου επιλογής » και δεν θα αποκόμιζε ο ίδιος "το άριστα 8". Αλλά, ω! του θαύματος… φαίνεται ότι ο υποψήφιος έδωσε στις ερωτήσεις μας τις αρεστές απαντήσεις για τη διοίκηση και βαθμολογήθηκε με το πολυπόθητο  "άριστα 8".
Ιδιαίτερα να τονίσουμε το γεγονός, ότι η διοίκηση  βαθμολόγησε με "8", υποψήφιους που στο παρελθόν ως διευθυντές, στη  μάχη που δώσαμε κατά της αξιολόγησης, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να υλοποιηθεί η αξιολόγηση και υποψήφιους που απροκάλυπτα και τώρα δήλωσαν ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης.
    Ελέγξαμε, όσο μπορούσαμε καλύτερα, τη διαδικασία σε όλες τις φάσεις, με δεδομένο ότι τα στοιχεία που ζητούσαμε δεν μας δόθηκαν ποτέ πριν, αλλά κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία συνεδρίασης. Επίσης, καταγγείλαμε ως  απαράδεκτη και απαιτήσαμε να αλλάξει η σύνταξη των εγγράφων  υπηρεσιακών μεταβολών των υποψηφίων  από την υπηρεσία (δεν έγινε), καθώς δεν φαινόταν καθαρά και αναλυτικά πού και πότε υπηρέτησε ο συνάδελφος. Η παρουσία μας θεωρούμε ότι απέτρεψε τη διοίκηση από εξόφθαλμες παρεμβάσεις . Κάναμε τον έλεγχο  των φακέλων ώστε να διασφαλίσουμε ίση αντιμετώπιση για όλες και όλους, καταγράψαμε όλη τη διαδικασία. Ζητήσαμε, αλλά ερμηνεύοντας η διοίκηση τη νομοθεσία κατά το δοκούν δεν έγινε αποδεκτό, να μην δοθούν σε τρεις περιπτώσεις υποψηφίων τα μετρήσιμα μόρια. Συνηγορήσαμε από την άλλη, όπου υποψήφιοι  με αίτηση θεραπείας ζητούσαν δικαίως, στην προσμέτρηση των μετρήσιμων μορίων.   Επίσης, προτείναμε, αλλά δεν έγινε αποδεκτό, να ανακοινωθούν αναλυτικά όλες οι βαθμολογίες ώστε να είναι εμφανές τι βαθμολόγησε το κάθε μέλος του Συμβουλίου και να πάρει την ευθύνη της βαθμολογίας του.
Εκφράσαμε τη διαφωνία μας και καταγγείλαμε την απόφαση του διευρυμένου συμβουλίου για τις τοποθετήσεις των νέων διευθυντών στα σχολεία όσον αφορά στην κάλυψη του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Διευθυντές που τοποθετήθηκαν σε σχολεία που δεν ανήκαν οργανικά  και ενώ δεν υπήρχε περίσσευμα ωρών, για να καλύψουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο  πήραν τις ώρες Α΄ ή και Β΄ ανάθεσης των συναδέλφων που κατέχουν οργανική στα συγκεκριμένα σχολεία. Καταστρατηγείται έτσι το δικαίωμα του οργανικά ανήκοντα εκπαιδευτικού να καλύπτει το ωράριό του στο σχολείο της οργανικής του με το μάθημα Α΄ και Β΄ ανάθεσης. Κατηγοριοποιούνται συνάδελφοι και διευθυντές, με το διευθυντή να είναι πάνω απ' όλους και το συνάδελφο να περιφέρεται σε 4-5 σχολεία για να καλύψει ωράριο. Ανοίγει και έτσι, ο δρόμος της άρσης της οργανικότητας. Άλλωστε είναι απαράδεκτο, από τη μια να στερούνται το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι συνάδελφοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων (πχ ΠΕ04Χημικοί,ΠΕ16,ΠΕ11,ΤΕ) που με τις πολιτικές επιλογές του εκάστοτε υπουργείου Παιδείας (μονόωρα μαθήματα, μείωση ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα) εκ των πραγμάτων σε μικρά σχολεία, όπως στο νομό μας, δεν μπορούν να συμπληρώσουν ωράριο σε ένα σχολείο.  Εξόφθαλμο παράδειγμα η τοποθέτηση διευθυντών σε σχολεία όπου α) στο ίδιο σχολείο και στην ίδια ειδικότητα  έχουν κριθεί ήδη δυο συνάδελφοι υπεράριθμοι και β) στην ίδια ειδικότητα υπάρχουν μόνο 6ώρες του οργανικά ανήκοντα! γ) δεν υπάρχουν ώρες Α΄ ανάθεσης για το διευθυντή (πώς τοποθετήθηκε;)! Και βέβαια, η εγκύκλιος του υπουργείου μπορεί να λέει ότι "ο διευθυντής συμπληρώνει πρώτος ωράριο με μαθήματα Α΄& Β΄ ανάθεσης" αλλά δεν λέει πουθενά ότι αν δεν υπάρχουν ώρες πρέπει να "την βολέψει" παίρνοντας τις ώρες Α΄ ανάθεσης του οργανικά ανήκοντα. Άλλωστε, στην κάλυψη των ωρών των μαθημάτων α' ανάθεσης, μεταξύ εκπαιδευτικών του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, προηγείται ο παλαιότερος οργανικά τοποθετηθείς στη σχολική μονάδα. Η κατανομή ωρών και η ανάθεση μαθημάτων δεν λαμβάνουν υπόψη την θέση που κατέχει ένας εκπαιδευτικός, δηλαδή αν είναι Διευθυντής ή Υποδιευθυντής. Δεν υπάρχει νόμος-ΥΑ-εγκύκλιος  που να αναφέρει ρητά ότι οι διευθυντές (χωρίς οργανική σε σχολείο) προηγούνται στην κάλυψη ωραρίου έναντι των εκπαιδευτικών ίδιου κλάδου (με οργανική στο σχολείο). 
Παραθέτω το επίμαχο σημείο από την ΥΑ 84582/Δ2/20-06-2013 (σελ.2 περίπτωση Δ) : 
Δ) ... Οι ώρες ενός μαθήματος δεν μοιράζονται ισομερώς στους εκπαιδευτικούς ίδιας ειδικότητας. Πρώτα καλύπτει το  υποχρεωτικό του ωράριο με ώρες μαθημάτων Α΄ ανάθεσης ο εκπαιδευτικός που έχει τοποθετηθεί πρώτος στο σχολείο και στη συνέχεια οι επόμενοι με σειρά παλαιότητας (τοποθέτησης στη σχολική μονάδα). Πιο συγκεκριμένα ο παλαιότερος εκπαιδευτικός καλύπτει το υποχρεωτικό του ωράριο παίρνοντας όλες τις ώρες των μαθημάτων  Α΄ ανάθεσης και εφόσον περισσέψουν ώρες δίνονται σε δεύτερο εκπαιδευτικό ίδιας ειδικότητας. Αν ο δεύτερος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να καλύψει το ωράριό του με μαθήματα Α΄ ανάθεσης τότε συμπληρώνει με μαθήματα Β΄ ανάθεσης (εφόσον έχουν πρώτα καλύψει το ωράριό τους οι  εκπαιδευτικοί που έχουν τα μαθήματα αυτά σε Α΄ ανάθεση).
Πουθενά δεν υπάρχει διαχωρισμός διευθυντή-εκπαιδευτικών. Ενημερωτικά αναφέρω ότι σε κανένα νόμο-ΥΑ-εγκύκλιο όπως πχ είναι οι νόμοι για την υπεραριθμία 50/96 και 100/97, οι αποφάσεις 118842/Γ2/17.9.2008 και 119052/Γ2/17.9.2008 και 84582/Δ2/20.06.2013 δεν αναφέρεται ότι ο ιεραρχικά ανώτερος προηγείται του παλαιότερου εκπαιδευτικού στην κάλυψη του υποχρεωτικού του ωραρίου.

  Η συμμετοχή των συνυπηρετούντων ………
 Πανελλαδικά  η συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία- αποχή ήταν τεράστια σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και τα σχέδια του υπουργείου έπεσαν στο κενό παρά τις  προσπάθειές του. Κατέρρευσαν έτσι οι  ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας περί συντριπτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών.  Απόδειξη για αυτό η εντολή, μέσω και περιφερειακών διευθυντών, ότι ακόμα και ένας μόνο από τους συνυπηρετούντες να συμπληρώσει το φύλλο αποτίμησης θα θεωρηθεί ότι το "έγκλημα" πραγματοποιήθηκε.  Η επιβεβαίωση ότι η αποτίμηση ήταν κοροϊδία ήρθε και με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην υπολογίσει τις απόψεις των μονίμων ούτε στις περιπτώσεις ισοβαθμίας! 
 Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Φωκίδας στην απεργία-αποχή από τη συμπλήρωση των αξιολογόχαρτων ήταν στο 47% (129/61).  Από τις 17 σχολικές μονάδες, οι 9 συμπλήρωσαν τα φύλλα αξιολόγησης (στις 4 είχαμε και αρνητική τοποθέτηση- στη 1 ομόφωνα),  οι 5  έστειλαν πρακτικό απεργίας-αποχής σύμφωνα με τις αποφάσεις ΑΔΕΔΥ-ΕΛΜΕ, ενώ στις 3 υπόλοιπες είχαμε συμμετοχή κατά πλειοψηφία με αρκετούς συνάδελφους να συμμετέχουν στην απεργία αποχή.

       Η διοίκηση-τα διορισμένα μέλη του διευρυμένου ΠΥΣΔΕ Φωκίδας επέλεξαν τον  "ανώδυνο" τρόπο βαθμολόγησης για την επιλογή των διευθυντών (ολοφάνερα προσυνεννοημένη πράξη) βάζοντας σε όλους τους υποψήφιους "άριστα 8" αφού  τα μετρήσιμα μόρια έδιναν το αρεστό αποτέλεσμα . Με μόνη εξαίρεση υποψήφιο, που είχε αρνητική αποτίμηση του συλλόγου, και τον βαθμολόγησαν με 6,5!...τόσο ώστε (και με τη βαθμολογία του αιρετού της ΔΑΚΕ που του έδωσε 7,8!) να ξαναγίνει διευθυντής. Σε ερώτηση που έγινε προς τον αιρετό της ΔΑΚΕ, πώς βαθμολόγησε με άριστα-7,8 συγκεκριμένο υποψήφιο που είχε αρνητική γνώμη του «συλλόγου»  ενώ στην περίπτωση που  υποψήφιος ο οποίος είχε την ομόφωνη θετική γνώμη του «συλλόγου» τον βαθμολόγησε με 6 και γιατί δεν δέχτηκε να δημοσιοποιηθεί η αναλυτική  βαθμολογία του καθενός, ο αιρετός δήλωσε ότι αυτό είναι … «προσωπικό» και «απόρρητο». Δηλαδή, ο αιρετός, που λειτουργεί «ως τα μάτια και τα αυτιά του κλάδου μέσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο» κρίνει προσωπικά, η δε κρίση του είναι… «απόρρητη» και «μυστική», και ο κλάδος δεν έχει δικαίωμα να την πληροφορηθεί. Άρα όπου η απόφαση του «συλλόγου» μάς είναι αρεστή έχει καλώς, όπου δεν είναι, τότε τη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.
Και ενώ όλα τα  διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ επέλεξαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, δίνοντας σε όλους άριστα- 8, μιας και τα μετρήσιμα μόρια ξεκαθάριζαν το τοπίο, η βαθμολογία του αιρετού της ΔΑΚΕ έκανε τη διαφορά. Εντυπωσιακή ήταν η χρήση των δεκαδικών ψηφίων στη βαθμολόγηση! Έγινε χρήση ακόμα και των εκατοστών για να ευνοηθούν οι ημέτεροι και να αποφευχθούν και ισοψηφίες! Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στα σοβαρά, γιατί ένας υποψήφιος πήρε 7,68, άλλος 6,7 και άλλος 7,95! Έτσι πρόκυψε ένας πίνακας κατάταξης των υποψηφίων, «μαγειρεμένος» με ένα «χειρουργικό» τρόπο και με ακρίβεια εκατοστού της ακέραιας μονάδας, όσον αφορά την πριμοδότηση των αρεστών του διαπλεκόμενου  μηχανισμού.
    Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι
 η όλη διαδικασία της στημένης παρωδίας της γνώμης του σώματος των συνυπηρετούντων μονίμων στην ουσία αποτελούσε ένα crach-test για την κυβέρνηση και την αξιολόγηση που έρχεται και όχι έκφραση της δημοκρατίας στους συλλόγους διδασκόντων και
 η επαναφορά της συνέντευξης έχει στόχο να καθορίσει τα τελικά αποτελέσματα ευνοώντας  τη χειραγώγηση των υποψηφίων από τη διοίκηση και όλους τους αδιαφανείς μηχανισμούς της κομματικοκρατίας και της διαπλοκής. Αυτά που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επαναλήφθηκαν και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Οι ερωτήσεις που έγιναν από τα διορισμένα μέλη ……….
εστίασαν στη διαχείριση από τον διευθυντή απλών διοικητικών-παιδαγωγικών θεμάτων της καθημερινότητας του σχολείου που ήταν φανερό ότι γίνονταν για να δικαιολογηθεί η βαθμολογία του άριστα! Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις ερωτήσεις δεν υπήρχε  η έννοια του συλλόγου διδασκόντων και ο ρόλος του, αλλά προβαλλόταν άμεσα ή έμμεσα  η εικόνα του διευθυντή ηγέτη, παντογνώστη, με δικό του όραμα και προτεραιότητες για τη σχολική μονάδα, ικανού διαχειριστή, ο οποίος πρέπει να δίνει άμεσες λύσεις ενημερώνοντας πάντα τις προϊστάμενες αρχές και το σχολικό σύμβουλο, να πείθει το εκπαιδευτικό προσωπικό και να μάθει να το «χειρίζεται» σωστά. Φυσικά, έλειψαν ερωτήσεις για τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ένα σχολείο της φτώχειας και της φτήνιας, υποταγμένο στις πολιτικές εξοικονόμησης κονδυλίων για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και υποταγμένο στα κάθε λογής ιδρύματα και χορηγούς και στα «καινοτόμα» προγράμματα της χειραγώγησης, της ομοιομορφίας και της τυποποίησης.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επιδιώξεις αυτές έχουν μπλοκαριστεί από τη δράση της μαχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού κινήματος με πιο κορυφαία, το μπλοκάρισμα της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης. Αυτό θα συμβεί και πάλι και χρειάζεται να το θυμούνται όλα τα σημερινά και αυριανά στελέχη της εκπαίδευσης!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους διευθυντές/ντριες να αρνηθούν το ρόλο του απόλυτου μονάρχη της σχολικής μονάδας, του διευθυντή-manager, του αξιολογητή, και του συμμετέχοντα σε αυτοαξιολόγηση. Να ταχτούν στο πλευρό των συναδέλφων στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς αξιολογικούς φραγμούς και κατηγοριοποιήσεις και με τα πραγματικά τους συμφέροντα ως αξιοπρεπών εκπαιδευτικών-εργαζομένων με μισθό και δικαιώματα, υποστηρίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους. Να συμπαραταχθούν με τα αιτήματα και τους αγώνες των εκπαιδευτικών σωματείων, κι όχι να παίξουν το ρόλο που τους ετοιμάζουν, αυτούς δηλαδή που θα υλοποιούν αναντίρρητα τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.      
 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν, με τη θέση και τη στάση τους, το σύλλογο διδασκόντων ως κυρίαρχο όργανο στη λειτουργία του σχολείου και να αντισταθούν συλλογικά στις παλιές και νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.
Αγωνιζόμαστε για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο. Θέλουμε ένα αντιεραρχικό, δημοκρατικό σχολείο, με όλες τις αποφάσεις από το σύλλογο διδασκόντων, με διευθυντή/συντονιστή αιρετό κι ανακλητό συνάδελφο αποκλειστικά εκλεγμένο από το σύλλογο διδασκόντων, που θα έχει διδακτικά καθήκοντα όχι με προτεραιότητα και σε βάρος των συναδέλφων και απαλλαγμένο από όλο αυτό το γραφειοκρατικό φόρτο, τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας.
Τα δημόσια σχολεία ασφυκτιούν και προσπαθούν να επιβιώσουν: υποχρηματοδοτούμενα, με μηδενικούς διορισμούς,  213 μόνο μεταθέσεις, ελάχιστες αποσπάσεις, ελαστικά και εργασιακά περιπλανώμενους σε πολλά σχολεία εκπαιδευτικούς, πλασματικά πλεονάσματα και ώρες ειδικοτήτων που συρρικνώνονται συνέχεια, αναπληρωτές συναδέλφους με μειωμένα δικαιώματα, αλλά και ωράρια, κατάργηση τομέων, ειδικοτήτων και μονάδων ΕΠΑΛ κ.ά.. Και ο  Σεπτέμβρης έρχεται με το «Νέο Λύκειο», την αξιολόγηση…!
Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στον «εξορθολογισμό»  και την αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου, που βαίνει ολοταχώς  προς την ιδιωτικοποίηση του, το σχολείο της αγοράς. Παλεύουμε για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού για όλους και με όλους!              ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!
                                                                                                                                                                5/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου