Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

«Περιγραφική αξιολόγηση»: ένα ακόμη εργαλείο του «σχολείου της αγοράς»




Με έγγραφο των ΠΕ.ΚΕ.Σ και θέμα: «Επιμόρφωση για την εισαγωγή της Περιγραφικής Αξιολόγησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση», καλούνται οι σχολικές μονάδες να ορίσουν ένα εκπρόσωπο που θα συμμετάσχει σε όλη αυτή τη διαδικασία (Διευθυντή, Υποδιευθυντή ή εκπαιδευτικό). Μια διαδικασία που είχε τεθεί και πάλι από το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβριο με εθελοντική συμμετοχή των σχολείων.
Γενικότερα η επίσημη ενημέρωση όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι επρόκειτο για μια πιλοτική εφαρμογή που θα καθόριζε ή όχι τη γενικευμένη εφαρμογή του. Τώρα το υπουργείο προχωρά ένα βήμα πιο πέρα με την υποχρεωτική επιμόρφωση ενός εκπαιδευτικού για κάθε σχολείο ώστε αυτός να μπορεί αργότερα να παίξει το ρόλο του «πολλαπλασιαστή».

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντια στην περιγραφική αξιολόγηση, την βαρβαρότητα που στήνεται από το υπουργείο, την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ:
  1. Πρόκειται ουσιαστικά για μια λεπτομερή αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη της βασικές παραμέτρους-αιτίες (κοινωνικές-οικονομικές ανισότητες, αριθμό παιδιών ανά τμήμα, κενά καθηγητών, υλικοτεχνική υποδομή σχολείου κ.λ.π).
  2. «Περιγραφική αξιολόγηση» για τους μαθητές μας, στο ερειπωμένο σχολείο, σημαίνει συλλογή τυποποιημένων ικανοτήτων μέσω ενός ατομικού φακέλου, portfolio, που θα τους ακολουθεί ως βιογραφικό σε όλη τους τη ζωή και άμεσα δεν θα επιτρέπει τη συνέχεια των σπουδών τους στο αριστοκρατικό Λύκειο που προετοιμάζεται.
  3. Οδηγεί σε βαθύ διαχωρισμό των μαθητών σε αποτυχημένους και πετυχημένους, ικανούς και μη ικανούς, σε πιο «σκληρή» κατάταξη – διαφοροποίηση των μαθητών, όπως γίνεται και με την υπάρχουσα βαθμολόγηση, στοχεύει, μέσα από την εκμάθηση δεξιοτήτων, στον ατομικό δρόμο προς την «επιτυχία» και στην εσωτερίκευση της απόρριψης, στην περιστολή των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.
  4. Αυξάνει το γραφειοκρατικό φόρτο των εκπαιδευτικών και ελαστικοποιεί τον εργασιακό τους χρόνο χωρίς όμως παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές μας.
  5. Η εφαρμογή της «Περιγραφικής αξιολόγησης» των μαθητών καθώς και τα αποτελέσματα είναι στους βασικούς δείκτες της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με βάση τα προηγούμενα νομοθετικά πλαίσια, τα οποία δεν έχουν καταργηθεί. Η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών αποτελεί άλλο ένα εργαλείο συλλογής δεδομένων για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, θα συνδεθεί με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στη συνέχεια με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που είναι στους άμεσους στόχους του υπουργείου Παιδείας.
Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης της μαθησιακής πορείας ενός μαθητή είναι ο συλλογικός σχεδιασμός της παιδαγωγικής πράξης που διευκολύνεται αν ο σύλλογος διδασκόντων είναι σταθερός (προϋπόθεση εδώ είναι οι μαζικοί διορισμοί) και το σχολείο ενιαίο.
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μη συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες (απόφαση μη συμμετοχής από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φωκίδας 26/3/2019).
Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική που ετοιμάζει σιγά -σιγά την ολομέτωπη επίθεση για τη νέα σχολική χρονιά (αυτοαξιολόγηση, ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης, προσοντολόγιο κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου