Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΣΧΟΛΕΙΟ "ΔΕΞΙΟ"...ΤΗΤΩΝ


                           

Πως γίνεται οι νέοι έλληνες επιστήμονες να διαπρέπουν και η Ελλάδα να κατατάσσεται στην 32η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ (PISA 2015);

Καλούμε τους συναδέλφους, του ΓΕΛ Άμφισσας και του ΓΕΛ Γραβιάς(ως αναπληρωματικού σχολείου)  να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ και με απόφαση Συλλόγου να μην συμμετέχουν.

Πραγματοποιείται από 1 έως 30 Μαρτίου 2018, με εντολή του Υπουργείου Παιδείας, μέσω ΙΕΠ, ο διεθνής μαθητικός διαγωνισμός PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με τη συμμετοχή 268 (και 536 αναπληρωματικών) δημοσίων και ιδιωτικών Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες  κάθε τρία χρόνια και η χώρα μας συμμετέχει από το 2000.
PISA: είναι διαγωνισμός- εργαλείο του ΟΟΣΑ, που κατατάσσει  ιεραρχικά τις χώρες (μέλη του ΟΟΣΑ και άλλων) ανάλογα με τη μέτρηση των επιδόσεων γνώσεων και δεξιοτήτων των 15χρονων μαθητών στα μαθηματικά, τη φυσική, την κατανόηση Κειμένου και τη Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος με αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά κριτήρια. Επιβραβεύει «δεξιότητες» σε επιλεγμένα-αποσπασματικά πεδία, εισάγει την επιφανειακή αντίληψη για τη γνώση: χρήσιμη είναι μόνον η γνώση που έχει άμεσο όφελος - κέρδος σε βάρος της γενικής μόρφωσης. Στόχος το «μέγιστο κέρδος με το ελάχιστο κόστος», άρα «μικρότερες δαπάνες για αποφοίτους, εργασία με όσο το δυνατό χαμηλότερους μισθούς» και εκπαιδευτικούς, που θα αξιολογούνται και θα πληρώνονται με βάση «τα επιτεύγματα» των μαθητών τους και την κατά Γαβρόγλου «αποτελεσματικότητα».
«Υιοθετήστε ό,τι αποδίδει, μετρήστε με ακρίβεια, εξασκήσετε τους μαθητές σας στις βασικές δεξιότητες» λέει ο ΟΟΣΑ. Εάν κατέχουν δεξιότητες τότε είναι σε θέση να μπουν στην παραγωγή χωρίς περαιτέρω σπουδές( Μαθητεία), με ότι συνεπάγεται αυτό για την πρώιμη, εφηβική εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τις χαμηλές αμοιβές και τον «εθελοντισμό». ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΘΩΟΣ!

 Έχει άμεση σχέση με την εφαρμογή των ποιό βάρβαρων αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών  μνημονιακών μέτρων άγριας λιτότητας και περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αλλά και στα κοινωνικά αγαθά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων διαγωνισμών PISA, χρησιμοποιήθηκαν  για την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ στην Εκπαίδευση και τη νιώσαμε καλά τα τελευταία 8 χρόνια: οι συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση ωραρίου, η γνωστή κακόφημη αξιολόγηση, η μισθολογική καθήλωση, οι απολύσεις, οι στοχευμένες αλλαγές στα προγράμματα και στα μαθήματα με στόχο τις περικοπές προσωπικού, η διάλυση των ΕΠΑΛ κ.α είναι δικής του έμπνευσης. Όλα τα δικαιώματα που χάσαμε, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο κι όλοι οι εργαζόμενοι, περιέχονταν στις οδηγίες του ΟΟΣΑ και των συμβούλων του. Ο διαγωνισμός PISA έχει απώτερο στόχο να παρέμβει στο περιεχόμενο των σχολικών προγραμμάτων παρακάμπτοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ειδικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάθε χώρας.

Πίσω από τη σοβαροφανή και επιστημονικοφανή μεθοδολογία του διαγωνισμού προβάλλει ένα  ανταγωνιστικό αγοραίο και εξεταστικεντρικό πρότυπο που «νομιμοποιεί» την κατηγοριοποίηση και την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων  και επιβάλλει στις χώρες που συμμετέχουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων τους στα σχέδια μιας παγκόσμιας «elite», μέρος της νέας παγκοσμιοποίησης. Πλήρης υποταγή στην ανταγωνιστικότητα


της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, των δια βίου αξιολογήσεων. «Αξιολογήστε μαθητές, καθηγητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημιουργήστε αυτόνομα, υπεύθυνα και ανταγωνιστικά σχολεία». 


Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού PISA θα οδηγήσουν σε νέα  πορίσματα «σοκ και δέους» για τα σχολεία και θα χρησιμοποιηθούν το Μάιο του 2018 για το τελικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την  επιβολή των νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αυτονομία σχολικής μονάδας, αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση, Νέο Λύκειο κλπ). Αυτό δείχνουν και οι αλλαγές για υποχρεωτική παραμονή στα σχολεία 30 ωρών, νέου κύκλου 350 συγχωνεύσεων κλπ.

Η Ελλάδα κατέβαλε το 2014 το 1% του προϋπολογισμού του ΟΟΣΑ, δηλαδή 3.570.000€! Αξίζει να σημειωθεί πως για να συμμετέχει η χώρα μας σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, πληρώνει περίπου 100.000€ το χρόνο! Τους πληρώνουμε για  να μας λένε ότι είμαστε τελευταίοι και ανίκανοι, εφαρμόζοντας τόσα χρόνια τα δικά τους προγράμματα!


Η ΟΛΜΕ, επανατοποθετείται  αρνητικά απέναντι στον διαγωνισμό PISA και στη χρήση των αποτελεσμάτων των μαθητών μας ως εργαλεία δυσφήμισης του έργου του εκπαιδευτικού και του Δημόσιου σχολείου.

Καλούμε τους συναδέλφους, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ και με απόφαση Συλλόγου να μην συμμετέχουν, υλοποιώντας  τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ.

Καλούμε το Υπουργείο και την ηγεσία του, να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας μας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΓΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ  ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΣ

                                                                                                25/2/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου